Pasta med knaperstekt bacon och ärtor

2013-10-07 ∞ 20:29:44
Jag gillar pasta och äter det relativt ofta. När jag gör pastasås så höftar jag alltid, och här nedan följer ett ungefärligt recept på en pastasås jag gjorde för ett tag sedan. Som bas använder jag oftast grädde och creme fraiche, och tillsätter sedan det jag känner passar bäst för stunden.
 
1 pkt bacon
2,5 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 dl riven ost
1,5 dl ärtor
svartpeppar
 
~ 4 port
Knaperstek bacon, som är klippt i mindre bitar, i botten på en kastrull. Häll sedan över det på hushållspapper för att få bort onödigt fett. Häll därefter grädde och creme fraiche i kastrullen, rör om ordentligt så att du får med smakerna från botten av kastrullen. Låt det koka ihop lite och tillsätt bacon, ca riven ost och krydda med svartpeppar och eventuellt lite salt efter smak och tycke. Om såsen blir för tjock av osten är det bara att hälla i ytterligare lite grädde, såsen ska dock vara krämig i konsistensen. Koka pasta enligt anvisning under tiden du gör såsen, och tillsätt ca ärtorna i såsen när några minuter återstår av koktiden. Blanda sedan ihop pastan och såsen!

Hallonmuffins

2013-10-06 ∞ 12:26:35
 
Muffins är min favorit att baka, enkelt och går att variera i all oändlighet. Jag köpte två muffinsplåtar för ett tag sedan och passade på att prova dem. Resultatet blev höga och fina muffins, precis som jag ville! Använder man inte plåt flyter de gärna ut och blir platta, och även fast det inte påverkar smaken överhuvudtaget så tycker jag att det blev så mycket bättre med plåtarna.
 
Dessa muffins blev ganska kompakta, så därför rekommenderar jag att de görs som minimuffins eller med mindre smet i normalstora formar för att de inte ska bli alltför maffiga.
 
 
125 g smör
2½ dl socker
2 ägg
1 dl mjölk
5 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
2½ dl hallon (frysta eller färska)
 
Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt sedan ägg och mjölk. Blanda därefter ner alla torra ingredienser. Rulla hallonen i lite mjöl, frysta hallon behöver inte tinas upp innan, och rör eller vispa ner dem i smeten. Jag valde att vispa ner dem för att få en jämnare fördelning och en trevlig färg!
 
Fyll muffinsformar till ungefär 3/4 och grädda i 200 grader i 20-25 minuter.
 

Hembakat lantbröd

2013-09-29 ∞ 18:19:34
 
Finns det något godare än hembakat bröd? Jag äter det helst när det är precis nygräddat och varmt, gärna med lite smör på. Då är det som godast! Det roliga med att baka eget bröd är att man kan variera och prova nya recept så lätt. Och exprimentera lite också, lägga till något som gör brödet extra gott.
 
3,5 dl mjölk
1,5 dl ljus sirap
25 g jäst
½ tsk salt
300 g rågsikt (5 dl)
50 g vetekli
300 g vetemjöl (5 dl)
 
Pensling:
½ dl vatten
1 tsk sirap
 
Värm mjölk och sirap fingervarmt, rör sedan ut jästen i lite av degvätskan. Tillsätt sedan resten av vätskan, salt, rågsikt, vetekli och drygt hälften av vetemjölet. Arbeta ihop degen och låt sedan jäsa under bakduk till dubbel storlek. Ta sedan ut degen ur bunken och arbeta upp degen med resten av vetemjölet. Forma två limpor och låt dem jäsa på plåt i ca 30 minuter. Pensla limporna med sirapsvattnet och strö på lite vetekli. Grädda i 200 grader i 40-45 minuter.
 

Saftiga Kanelbullar

2013-09-22 ∞ 13:27:00
 
Jag har ätit många bullar i mina dar, nästan för många. Tyvärr har majoriteten av dessa bullar varit sådär torra och tråkiga som bullar lätt blir. Men här har jag alltså hittat ett recept som ger goda och framförallt saftiga bullar! De håller sig saftiga också, så det är inga problem att frysa in och sedan tina upp dem igen.
 
½ paket jäst
50 g smör
3 dl mjölk
½ dl strösocker
1 krm salt
8 dl vetemjöl
 
100 g smör
3-4 tsk kanel
1 dl strösocker
 
ägg
pärlsocker
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull eller i micron, tillsätt sedan mjölken och värm tills det är fingervarmt. Häll lite över jästen och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av vätskan, socker, salt och vetemjöl, arbeta ihop det till en smidig deg. När degen inte längre fastnar i bunken är den klar för att jäsa i 30 minuter, övertäckt och dragfritt.
 
Under tiden degen jäser passar du på att göra fyllningen! Blanda smör, kanel och socker så att det blir bredbart. Ta sedan upp degen och knåda den smidig med lite mjöl. Kavla därefter ut degen så att den blir ca 30x40 cm stor och bred på fyllningen. Rulla sedan ihop degen från ena långsidan och skär rullen i bitar som är ungefär två cm tjocka, lägg sedan bitarna på bakplåtspapper eller i bullformar. Låt jäsa i 20 minuter under bakduk.
 
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i 8 minuter och låt sedan svalna på ett bakgaller.
 



Välkommen till Kithcen Dreams! Här får du ta del av enkla, goda och vanligtvis snabba recept.



© kitchendreams.blogg.se
Alla foton tillhör mig, om inget annat anges.

RSS 2.0